قسمت دوم درباره مثبت اندیشی / دکتر رکسانا کارخانه

این بار در سلامت آنلاین و در بخش دوم مصاحبه به بهانه روز مثبت اندیشی ، مصاحبه ای داشتیم با دکتر رکسانا کارخانه پیشنهاد میکنیم این گفتگوی خوب و مفید را از دست ندید.
محتوای فکر چیز مهمی نیست…
دکتر رکساناکارخانه، مشاور، روانشناس بالینی و زوجدرمانگر هستن. رویکرد اصلی درمانی ایشون هم پذیرش و تعهد(ACT) هست.
نظر ایشون در این مورد در رویکرد ACT محتوای فکر مهم نیست و این رویکرد، فکرو فقط فکر میدونه.
اما در کل و از نظر خودم، اگه مثبت نگری رو معادل “جملات تاکیدی مثبت” در نظر بگیریم، چیز مضریه.
ما باید آدمهارو ببریم به سمت “تفکر واقعبینانه”.
تفکری که دَرش مواردی از قبیل حل مسئله و برنامه ریزی اتفاق میفته. اگه بخوایم افراد رو به سمتی سوق بدیم که فقط از جملات تاکیدی استفاده کنن، قطعا احساس ناکامی خواهند کرد؛ چرا که دنیا اینجوری نیست.در ذهن ما هم به طور طبیعی هم فکر مثبت و هم فکر منفی دیده میشه که اصولا یه تعادلی بین اینها برقراره. افکار منفی هم برای مراقبت از ما وجود دارن و برای مثال باعث میشن خیلی جاها جسارت نابجا به خرج ندیم و به طور کلی به نحوی از خودمون مراقبت کنیم. و اگه بخوایم این رو از بین ببریم، آدمها دچار مشکل میشن.
البته در کل ایدهی از بین بردن افکار، در حوزهای به نام شناختی-رفتاری(CBT) وجود داره و رویکرد من(ACT) اصلا با محتوای فکر کاری نداره و ایدش آگاهی صرف از افکاره، از هر نوعی که باشن. افکار صرفا یه سری احتمالاتین که ممکنه به واقعیت تبدیل بشن یا نشن. فقط کافیه یادبگیریم که باهاشون دچار همجوشی یا فیوژن نشیم و در اکت تمرینات زیادی برای دفیوژن(گسلش/جداسازی از افکار) وجود داره. تا به جای اینکه فرد اصطلاحا به فکر خودش بچسبه، اونهارو صرفا به عنوان یک سری احتمالات در نظر بگیره، و نه بیشتر.
بهتره ما افراد رو با سمتی پیش ببریم که همهی واقعیت رو در نظر بگیرن،و یک واقعیتنگری یا همهجانبهنگری رو در خودشون پرورش بدن. مهارتی که برای مثال در رویکرد شناختی با تشویق مراجع بخ بیان دیگر احتمالات ممکن بهجای گیرافتادن در یک فکر میتونه ایجاد بشه. و به این شکل میتونن حتی به سمت خوشبینی برن. شاید یه تناسب ۶۰ به ۴۰ میتونه باعث ایجاد یک تعادل نسبی ایجاد بشه و خروج از این تعادل میتونه باعث ایجاد مشکل بشه.
اما باز تکرار میکنم که اکت حتی در این حدم با محتوی کاری نداره و میگه :”فکر فقط فکره!”